Dag två i Belgrad

Malin J och Nadine här igen!

Idag fick vi lite sovmorgon så vi gick inte upp förens halv nio. Vi gick ner till hotell lobbyn där vi fick njuta av en god hotell frukost med både bacon, äggröra och fruktsallad med mera.

Sen kom bussen och hämtade oss, det har regnat här hela dagen och det märkte vi av även innuti bussen, haha. Vi skulle åka genom staden för att komma till den svenska ambasaden. Det gick snabbare än planerat att åka genom staden så vi hann med en fika på ett mysigt café där vi beställde varsinn coca cola och banana split. Malin fick inte sin glass för vi fick skynda oss så mycket men jag fick halva Alicias!



Sen kom vi till den Svenska amasaden, där vi träffade Birgitta som kommer ifrån Falkenberg från början men har bott i Serbien nu i fyra år. Man får bara jobba i ett land i fem år så efter det får man önska ett annat land och efter att ha varit utomlands och jobbat i två prerioder måste man hem till Sverige och tjänstgöra.
Det den Svenska amasaden arbetar med är att stödja olika samarbeten med Sverige. Hjälper till i kultur och handel, dom jobbar till exempel med att hjälpa svenska företag i Serbien. Dom kan också hjälpa till om man har förlorat sitt pass m.m.
Birgitta är anställd i Sverige och söker till de länderna där hon vill jobba.
Hennes chef är Amasadören och han väljs ut av regeringen. Amasadören har kontrakt i tre år som kan förlängas till fem år i ett land. Den som högs satt är utrikesministern. Amasadören måste hela tiden raportera tillbaka till Sverige vad som händer.

<- Birgitta

Sen träffade vi också Dimitri som kommer ifrån Serbien. Hela gruppen satt nästan och dreglade när han pratade för att han var så snygg, haha! Han jobbar i alla fall med att hjälpa svenska företag att samarbeta med den Serbiska staten. Han jobbar med att de bra sakena ifrån båda länderna och försöker göra det bästa av det. Det finns tillexempel många ingenjörer i Serbien men inte så många arbeten, i Sverige är det därimot tvärt om så då försöker han få ett samarbete där i mellan.

<- Dimitri i svart kostym.

På amasaden gäller det både Svenska och Serbiska lagar. Amasaden flyttade dit den är idag år 2004 och det jobbar 35 personer där.
Det kom upp en fråga om vad skillnaden mellan en konsultation och amasad. Skillnaden är att en amasad är helt finansierad av Sverige.

<- den Svenska ambasaden utifrån

Sen åkte vi vidare till Saint Sava som är en domkyrka eller katedral som man oftast säger. Den började byggas för 10-15 år sen, så den är fortfarande under arbete. Det är den största ortodoxa kyrkan i världen.

<- Saint Sava

Efter det åt vi lunch på ett mysigt ställe en bit ifrån kyrkan. Föst fick vi in stora ljusa bröd som smakade lite som pizzabröd och en sallad med gurka, tomat, lök toppad med Serbisk fetaost. Sen fick vi in fyra stora fat med olika köttsorter med pommesfrittes under. Det var väldigt gott, jag (Malin) tyckte att salladen var väldigt god och även en slags korv liknade sak som heter sivatioiz (ingen aning om hur man stavar det..) det smakade lite vitlök i vilket fall.

Sen köpte vi paraplyer på ett ställe med massa små affärer.
Sen gick vi igenom staden och gick först förbi en del av regeringen, parlamentet och riksdagen.

Vi gick även förbi det gamla kungliga palatset. Jugoslavien var monarki så kungen bodde där.
Nu används palatset till olika vilktiga möten och events.

Sen fikade vi igen på ett väldigt fint café som heter Moskva. Det är ett väldigt hipp inneställe här i Belgrad.
Där åt vi alla olika sortes kakor, bakelser och glass. Allt var väldigt gott, det svåra var bara att bestämma sig för vad man ville äta bland ett stort urval av alla olika sorters bakelser.

Efter det gick vi till kvarlevorna av det gamla fortet och utkiksplasten. Här är det nu olika museum och svuverni butiker.

Efter denna hel dagen i regn ute på Belgrads gator var vi glada att få komma in till hotell rummet och ta en varm dusch.

/Malin och Nadine


Kommentarer
Postat av: LEK

Åh, vi blir lite gröna av avund - ni verkar ju ha det precis hur mysigt som helst (här ösregnar det förresten också...)! Härligt!

2011-09-21 @ 09:16:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0